Jacques

Jacques Smulders basgitaar

Opgegroeid in Woerden. Op 7 jarige leeftijd begonnen met muziek, met als vurige wens drummer worden. Het is er nooit van gekomen. Eerst blokfluit, daarna dwarsfluit toen ukelele en met elf jaar de eerste gitaar.

Statie-foto-The-Elements
The-Elements-1969

Mocht meekijken en later wat meespelen bij Amboneese bands die zich midden vijftigerjaren vormden in Woerdense barakken zoals de huisvesting toen genoemd werd. Ook enkele jaren les gehad in klassiek gitaarspel. Jacques richtte in Woerden een schoolband op. Als versterkers dienden oude radio's. Twee met elkaar verbonden gaf 5 watt. De PU ingang werd gebruikt als input. Heel leuk die herinnering. In 1961 verhuisde de familie naar Amersfoort en ontmoette hij na enige tijd Bert Labrie, Henk Leusink en Hans Beenhakker, die het gitaarcombo The Elements hadden opgericht en een Bassist zochten.

Bekijk hier een aflevering van RTV Gouden Tijden waar teruggegaan wordt naar de zestiger jaren in Amersfoort

In enkel jaren wisselde de band regelmatig van leden en zeker ook van repertoire. Het belangrijke gitaarwerk van de Shadows veranderde in songs van The Beatles, The Stones, The Hollys, The Kinks enz. Jacques schreef midden zestigerjaren veel songs samen met de toenmalige zanger John Brands (later Zen).Hieruit rolde twee singles bij platenmaatschappij Iramac van Willem Duys. The Elements met drummer Ilja Gort hadden tot eind 1968 televisieoptredens in Nederland en Belgie en traden op in eigen land en Duitsland, meestal via impressariaten. In Hilversum hadden The Elements een eigen Fanclub want daar woonde de toemalig manager Hans Buunk.

elements1965
elements_02

In 1974 componeerde Jacques in opdracht van de gemeente Amersfoort, Het Keistadlied en voor de Amersfootse kroegen Het Kroegenlied, beiden op single uitgebracht. In 1985 kwamen The Elements nog een keer bij elkaar tijdens de Amersfoortse Back to The Sixties in De Flint, in de bezetting uit 1963 met o.a. Mels Punt die altijd bij de band is gebleven. Na 45 jaar heeft Jacques de draad weer helemaal te pakken in de Sixties Generation.

Diverse composities die Jacques maakte werden als single uitgebracht o.a. op het lable Relax van Willem Duys.

hoes imagination
Elements_the_love_I_had_before
keistadlied

Het Keistadlied componeerde hij begin jaren ’70 voor de ACC Amersfoortse Contact Commissie die de Keistadfeesten jaarlijks organiseerde. Het kroegenlied was een promotielied voor de Amersfoortsde kroegen, die de single ook uitgaven en financierden. Diverse Amersfoortse en Spakenburgse muzikanten werkte er aan mee. Emiel Scheerder zette de compositie op noten, bedacht samen met Jacques de arrangementen en was tijdens de opnames de muzikaal leider.

kroegenlied

In 2023 bracht hij het Keistadlied opnieuw uit.

 

image-144

Bekijk hier het lied op Youtube

 

Jacques schreef in coronajaren 2020/2021 Het boek: The Sixties Amersfoort & Regio

Via keukentafelgesprekken kwam hij in contact met  vele muzikanten in 24 bands uit de jaren zestig.
Anekdotes, bandsamenstellingen, de optreedlocaties en veel meer staan in het A4 boek met 324 pagina’s.
Veel foto’s maken het boek levendig uit de tijd dat er een ongekende muziekexplosie was met nieuwe pop/beat muziek,
ook wel de muzikale oerknal genoemd.

image-145

The sixties Amersfoort & regio is verkrijgbaar via de
Algemene Boekhandel, Leusderweg 186 Amersfoort. Prijs € 30,--

image-146

Composities door Jacques gemaakt. Uitvoering door Hamlet in 1973. Opgenomen in de Polydor Studio’s Hilversum.

elements_03
Jacques_02
Jacques_01
Untitled-1