Klassieke hits houden de mannen van Sixties Generation nog jong

Bron: AD 2-06-2017, door Thijs Tomassen

Klassieke hits houden mannen jong

SIXTIES GENERATION Lijf en leden mogen dan wat strammer aanvoelen, de mannen van Sixties Generation gaan onvermoeibaar door met waar ze het meeste plezier in hebben: hun publiek de lekkerste hits uit de jaren ’60 voorschotelen.

image-2073

De band bestaat tien jaar en viert dat met een dubbelconcert op tweede pinksterdag in De Dissel in Hooglanderveen. ‘De muziek houdt ons jong.’
Een onderhoud met de leden van Sixties Generation ontaardt al snel in gelach en gedol. Het ontbreekt de heren niet aan zelfspot. Zo vertelt gitarist en zanger Steef Meeuwisse (‘ik was drummer maar ben vreemdgegaan’), 75 jaar inmiddels, over die keren dat hij de dansbewegingen van Chuck Berry probeerde na te bootsen op het podium. ,,Voorheen ging dat nog wel, tegenwoordig moet ik na twee pasjes al aan de zuurstof.”

Het gezeul met apparatuur voor een optreden, ook zoiets. Bassist Jacques Smulders kijkt wel uit. Dan maar twee keer lopen. Gezondheidskwaaltjes, die met ouder worden te maken hebben: ze zijn er wel, maar daar moet dit verhaal niet over gaan. Vandaag gaat het over muziek. De hits uit de jaren zestig (‘en een beetje zeventig’) om precies te zijn, en het vertolken daarvan op het podium. Want dat is wat de mannen van de Sixties Generation, in leeftijd variërend tussen 68 en 75 jaar, al tien jaar doen.

Het begon allemaal met een toevallige ontmoeting in een tuincentrum. Smulders kwam er een oude bekende tegen, Bert Labrie. De twee hadden in de jaren zestig samengespeeld in de bekende Amersfoortse gitaarformatie The Elements. De muzikale vonk sloeg weer over. ,,We misten de muziek. Mijn muzikale carrière is altijd een beetje op en neer gegaan. Je hebt ook te maken met huisje-boompje-beestjeperiodes.”

Het komt door de spontaniteit, de muzikaliteit en de vreugde die deze mannen uitstralen, aldus Jaap Petrusma, regelneef!

De ontmoeting mondde uit in de oprichting van de Sixties Generation; een groep zestigers (die inmiddels bestaat uit Smulders, Meeuwisse, toetsenist Henk Nijhoff, drummer Bert Boshoven en zanger/gitarist Hein Braat, red.) met een voorliefde voor de muziek uit de periode waarin ze opgroeiden. The Shadows, The Beatles, Cliff Richard, Elvis Presley, Chuck Berry, Status Quo, Boney M. en nog heel veel meer.

Ze zijn hun oude helden gaan coveren en doen dat tot op de dag van vandaag. In zalen, in theaters en op evenementen. Neem het Vijverconcert in Emiclaer, waar Sixties Generation jaarlijks optreedt. Dit jaar vindt het plaats op 25 juni. ,,Eén groot feest.” Of de Spakenburgse Dagen. ,,Ze vonden het daar geweldig. Dat smaakt naar meer, we gaan het vissersdorp veroveren!”

Hoogtepunten zijn ook de optredens in theaters als De Lieve Vrouw en ICOONtheater in Amersfoort en De Tuin in Leusden. Meeuwisse: ,,Dat zijn optredens in een geweldige ambiance. In de theaters hebben we achter ons een groot scherm hangen waarop tekst en beeld verschijnt van de nummers die we spelen. Dat roept ook emoties op. Bij een lied van Cliff Richard, Living Doll, was ik bij de eerste keer door dat massale meezingen zo ontroerd, dat ik bijna niet meer kon zingen.”

Groeiende bekendheid
Hun bekendheid in de regio, zeker onder generatiegenoten, is flink gegroeid in het afgelopen decennium. ‘Roadie’ (Smulders: ’tussen aanhalingstekens hoor!’) en ‘regelneef’ Jaap Petrusma weten wel hoe dat komt. ,,Door de spontaniteit, de muzikaliteit en de vreugde die deze mannen uitstralen. Het spat er vanaf. Het zijn natuurlijk stuk voor stuk muzikanten met een berg aan ervaring. Het verbaast me ook elke keer weer hoe ze in weten te haken op wat het publiek wil. Dat is echt de grote kracht van deze band.”

Smulders knikt. ,,Het gaat om het genoegen. Muziek moet een feest zijn. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor het publiek. We hebben een hoog meezinggehalte. Het kan zomaar gebeuren dat we ineens Kom van dat dak af van Peter Koelewijn spelen. Al zijn er ook wel grenzen. (lachend) Hepie en Hepie spelen we niet hoor. Maar De Woonboot soms weer wel, omdat ook ‘jongeren’ het daar goed op doen.”

Tijdens het jubileumconcert deelt Sixties Generation het podium met The Ol’ Foxes, een Amersfoortse band die bekende en minder bekende Ierse folk ten gehore brengt. Daarvoor gebruiken ze typisch Ierse instrumenten als de trekharmonica en de bodhrán, een Keltische trommel.

En dan op naar het volgende jubileum? Het is niet eens een vraag voor ze. ,,Wij zijn fanatiekelingen. En de muziek houdt ons jong. Als we het op deze manier kunnen blijven doen, dan hangt er geen leeftijd aan.”